Cupping therapie

Cupping is een oude Chinese methode voor het veroorzaken van lokale congestie.

Congestie is overmatige toevoer van bloed.

Door het plaatsen van de cups op de huid vindt er een onderdruk plaats door middel van zuiging. Dit zorgt voor een reactie in het onderliggende weefsel.

Je kunt op verschillende manieren de cups gebruiken. Enerzijds kan ik de cups een aantal minuten op de huid plaatsen en laten staan waardoor het bloed naar de oppervlakte wordt gezogen. Hierdoor vindt genezing plaats. Anderzijds plaats ik de cup en beweeg de cup over de huid waardoor het bindweefsel losser wordt gemasseerd.

Cupping therapie of -massage is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen. Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van het vacuüm brengen van de cup. Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en daardoor komt door de reflexwerking het onderliggende spiergebied tot ontspanning.

Cupping therapie is verder ook ontwikkeld als middel om de meridianen te openen.

Meridianen zijn als het ware leidingen in het lichaam waardoor energie stroomt naar elk deel van het lichaam en door elk orgaan en weefsel. Er zijn vijf meridianen op de rug die, wanneer ze geopend worden, de stimulerende energie over de gehele lengte van het lichaam laten reizen. Het is gebleken dat cupping waarschijnlijk de beste manier is om meridianen te openen.

Een cupping massage kan onder andere ingezet worden bij:
- Nekklachten
- Migraine
- Schouderklachten
- Rugklachten
- Armklachten
- Blessures
- Stress gerelateerde klachten
- Bindweefsel klachten / verklevingen
- Cellulitis (kan er door verminderen)
- Fibromyalgie klachten
- Littekenbehandeling (rondom het litteken, het litteken moet minstens 6 maanden oud en goed genezen zijn).