Voetreflex en ADHD

In Amerika is een onderzoek gedaan naar de effecten van massage op kinderen en jongeren met ADHD. Dit onderzoek is uitgevoerd door dr. Tiffany Fields, zij is jeugdpsychologe.
De resultaten van de studie naar ontspanningsmassage en massagetherapie gedurende 10 dagen op 28 adolescenten met ADHD waren geweldig. De jongeren meldden dat ze zich gelukkiger voelden. De leerkrachten constateerden dat de kinderen minder zenuwachtig, meer aandacht, minder hyperactief en langere concentratie hadden voor het maken van hun taken. 

In een meer recente studie werd massage gegeven aan kinderen met ADHD in de leeftijd van 7 t/m 20 jaar. Elk kind kreeg een 20-minuten durende massagebehandeling, 2 keer per week gedurende een periode van enkele weken. De resultaten waren erg positief: verbeterde stemming, langere concentratie, beter gedrag en meer aandacht.

Massage kalmeert het lichaam, verbetert de alertheid en geeft een gevoel van welzijn. Door massage is aangetoond dat het niveau van het stresshormoon verminderd. Massage helpt de concentratie verbeteren en helpt depressies te voorkomen.

Deze resultaten hebben aangetoond dat massages een positief effect hebben bij kinderen en jongeren met ADHD. Maar niet alleen kinderen met ADHD zullen baat hebben bij een massage, ook kinderen die moeite hebben met zich concentreren en die druk in hun hoofd zijn zullen zich door deze massage een stuk prettiger voelen.

Voor kinderen en jongeren met ADHD is aangetoond dat de volgende massages in het teken van ontspanning en kalmeren staan:
- voetreflexmassage: laat de energie stromen, haalt de gedachten uit het hoofd en is goed om te aarden
- hoofdmassage: verwijdert gedachten en brengt rust in het hoofd
- buikmassage: voor het weghalen van kriebels en spanningen in de buik
- lymfemassage: om afvalstoffen af te voeren.

Effecten van massage bij ADHD
Wetenschappelijk onderzoek (o.a. Touch Research Institute Miami) heeft aangetoond dat massage- en ontspanningstherapie gunstige effecten heeft op kinderen en pubers met ADHD:
- minder beweeglijk gedrag
- verbeterde concentratie
- minder hyperactief gedrag
- stress verlagend
- kinderen geven aan beter in hun vel te zitten.

Een volledige kindermassage duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten. Dit is slechts een richtlijn en is onder andere afhankelijk van het type kind, de leeftijd van het kind, de klacht van het kind en het doel van de massage.

Belt u gerust voor een afspraak of meer informatie.