Onderlinge kindermassage

Voor scholen, peuterspeelzalen en BSO’s is een speciale methode ontwikkeld om kinderen door middel van een onderlinge massagevorm bewust te maken van hun sociale gedrag. Als docent kindermassage kan ik binnen een klas de kinderen en de leerkracht leren hoe je deze massagetechniek op een leuke manier kunt toepassen. Onderlinge kindermassage wordt ook wel LAMA&R genoemd: Leren aanraken met aandacht en respect. Onderlinge kindermassage wordt over de kleding heen gegeven en gecombineerd met liedjes, spelletjes en bewegingsoefeningen. Dit is een veilige en kindvriendelijke manier die in elke omgeving toepasbaar is. 

Soms kunnen kinderen moeilijk contact met andere kinderen maken. Dit uit zich uiteindelijk in bijvoorbeeld pestgedrag, verminderen van concentratie en hyperactiviteit. Onderlinge kindermassage levert direct een positieve bijdrage om dit te verbeteren. De kinderen gaan elkaar masseren en zo ieders grenzen ontdekken en respecteren.  

Kinderen krijgen elke dag ontzettend veel prikkels te verwerken. Dat zie je ook terug in de klas. Veel kinderen zijn gestrest, ze hebben moeite om zich te concentreren of samen te werken. Onderlinge kindermassage op school brengt kinderen lichamelijk, emotioneel en geestelijk beter in balans. In de Scandinavische landen wordt de onderlinge kindermassage wekelijks in elke klas op school gegeven door de leerkrachten aan de kinderen. Het pestgedrag is hier van 15% naar 1% afgenomen. 

Wat is onderlinge kindermassage?

Bij onderlinge kindermassage masseren kinderen elkaar over de kleding heen. Alleen de rug, schouders, armen en handen worden gemasseerd. Dat gebeurt onder toezicht van mij als docent onderlinge kindermassage samen met de leerkracht van de betreffende klas.

De leerkracht, en ik als docent onderlinge kindermassage, raken zelf de kinderen niet aan. 
Ik ben vijf opeenvolgende weken aanwezig in de klas waarbij ik mijn kennis overbreng op de leerkracht. Vijf of zes weken later kom ik nogmaals op school voor de evaluatie en om te kijken hoe het in de klas gaat. De leerkracht kan na de vijf lesmomenten zelfstandig onderlinge kindermassage toepassen in de klas.

Voor wie is onderlinge kindermassage?

Onderlinge kindermassage is geschikt voor kinderen vanaf groep 1 tot en met groep 8. Vanaf groep 3 staan de kinderen er bewuster voor open om deze lessen te volgen.

Voor kinderen met aandachtsstoornissen zoals ADHD, ADD en autisme kan een massage een uitkomst zijn. Mocht u twijfelen of uw kind aan de lessen onderlinge kindermassage deel kan nemen dan nodig ik u uit om rechtstreeks contact met mij op te nemen. Ik nodig u uit om met mij te overleggen wat de mogelijkheden zijn. 

Wat mag u verwachten van onderlinge kindermassage?

Voordelen

-      Een goed pedagogisch en veilig klimaat, door bevordering van het groepsproces.
-      Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en gaan gemakkelijker samenwerken en samenspelen.
-      Kinderen krijgen meer respect voor elkaar.
-      Kinderen leren communiceren over, het ervaren, aangeven en bewaken van hun eigen grenzen
-      Kinderen leren om de grenzen van anderen te respecteren.
-      Klachten als slaapproblemen, stress, hoofdpijn en rugpijn kunnen afnemen. Versterking van het immuunsysteem.
-      Kinderen met aanrakingsproblemen of gepeste kinderen leren hun angsten te overwinnen en krijgen meer zelfvertrouwen.
-      Pestgedrag in de klas neemt af.
-      Toename van concentratievermogen.
-      Betere leerprestaties.
-      Geeft rust in de klas op gewenste momenten, bijvoorbeeld voor een belangrijke toets.
-      Kinderen ervaren een massage als leuk en ontspannend. Ze kijken uit naar deze activiteit binnen de klas.

Directe effecten

-      Prikkeling zenuwuiteinden.
-      Warmteontwikkeling.
-      Verhogen van bloedsomloop.
-      Kinderen komen tot rust doordat tijdens een massage oxytocine wordt aangemaakt, de tegenhanger van adrenaline. 

Indirecte effecten

-      Stofwisseling in de cellen wordt verbeterd.
-      Spanningsverhoging van verslapte spieren.
-      Verkrampte spieren laten ontspannen.

Oxytocine
Oxytocine kan angst, pijn en stress verminderen. Het kan een gevoel van rust en verbondenheid bevorderen en wantrouwen en agressie verminderen. De aanmaak van oxytocine kan onder meer worden gestimuleerd door prettige aanraking of massage, waardoor het ook bekend staat als knuffelhormoon.

Ervaringen uit de praktijk

 Klik op het artikel voor een grotere versie.