Shantala-babymassage

Shantala-babymassage wordt in India van moeder op dochter overgedragen.

De Franse arts Frederick Leboyer kwam in India in contact met moeder Shantala die haar kind masseerde. Zij deed dit zoals zij dat geleerd had van haar moeder. Hij was diep onder de indruk en van mening dat ouders in West-Europa, naast alle hygiënische verworvenheden en hectiek van de moderne tijd, hun kinderen ook deze warmte en geborgenheid zouden moeten geven. Zodat ze kunnen opgroeien tot emotioneel evenwichtige mensen. Als dank heeft Leboyer deze massage naar moeder Shantala vernoemd.

Babymassage is een moment van aandacht voor je kindje en jezelf. Het is vooral heel leuk om te doen, maar het is ook een mooie manier om liefde, geborgenheid en zelfvertrouwen aan je kindje te geven. Ook stimuleer je de zintuigen, maar ook het lichaamsbesef van je kindje. Klachten zoals onrust, huilen en buikkrampjes kunnen door deze manier van masseren verlichten. Het slaapgedrag kan verbeteren, het stimuleert de stofwisseling en de bloedsomloop. Ook stimuleert de massage het tastzintuig. De weerstand tegen ziekten wordt verhoogd. Het gelukshormoon oxytocine en het groeihormoon nemen toe, het stresshormoon adrenaline neemt af. Daardoor voelt een baby zich prettiger en dit heeft een positieve invloed op de groei van je baby.

Het belangrijkste effect van de babymassage is dat de band tussen jou en je baby versterkt wordt en dat je de lichaamstaal van je kindje beter leert begrijpen. De massage heeft een kalmerende invloed op het hele organisme, de tastzin wordt ontwikkeld. Hierdoor leert je baby met vertrouwen en zachtheid te reageren. Dit vertrouwen vormt een goede basis voor het opbouwen van een hechtingsrelatie. Door je baby regelmatig te masseren slaapt hij/zij rustiger en dieper, wordt de spijsvertering beter en verminderen darmkrampjes en overstrekking.

Het masseren heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Maar er is ook een stijging van het gelukshormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij gevoelens van tederheid en gebondenheid. Je baby maar ook jij als masseur krijgen een verhoogde productie van dit hormoon.

Na de geboorte is alles voor jullie als ouders anders. Het masseren van je kindje kan je meer zelfvertrouwen geven en je intuïtie ontwikkelen. Het geeft een moment van rust en aandacht voor elkaar. Heerlijk voor je baby, maar ook voor jezelf. Het is een wederzijds genoegen.

De cursus is geschikt voor baby's van 6 weken tot ongeveer 10 maanden. Zeker voor baby's die onrustig zijn, die zich overstrekken of baby's met een handicap is deze vorm van massage een hele goede vorm van contact.  

Tijdens de cursus worden ook verschillende thema's behandeld.  Deze thema's zijn:

- Basisbevestigend dragen
- Communicatiestijlen van baby's
- Draagdoeken
- Drinken
- Emmeren
- Etherische oliën
- Hechting
- Huilbaby's
- Lichaamstaal
- Muziek voor / met kleine kinderen
- Massagetips bij obstipatie en darmkrampjes
- Reukzin
- Rond en roterend hanteren
- Rust voor je baby en jou
- Sensomotorische ontwikkeling
- Sociaal - emotionele ontwikkeling
- Slapen

In de eerste les worden altijd de thema's "Basisbevestigend dragen" en "Rond en roterend hanteren" besproken. Ook bespreken we welke thema's in de volgende les(sen) worden behandeld.

Deze vorm van masseren wordt in een cursus van 4 bijeenkomsten voor groepen van maximaal vier ouders overgedragen. U kunt zich met een groepje ouders tegelijkertijd aanmelden voor de cursus. Mocht u geen groepje hebben dan kunt u zich via mail aanmelden voor een cursus die ingepland wordt. Het is ook mogelijk op zaterdagochtend een cursus te volgen. De cursus kan ook individueel worden gevolgd tijdens twee bijeenkomsten. Het is ook mogelijk om met een groepje bij jouw thuis af te spreken om de cursus te volgen.

Tijdens de cursus is de ouder/verzorger zelf verantwoordelijk voor zijn/haar kindje. Wil je daarom zelf voeding voor je baby meebrengen tijdens de cursus? Ook is het handig om zelf gemakkelijk zittende kleding aan te trekken. De kosten voor de cursus zijn inclusief handdoeken, hydrofiel luiers, matjes, stoeltjes en massage-olie. Tijdens het laatste cursusmoment krijgt iedereen een ouderhandleiding mee naar huis.

Klik hier voor de kosten van deze cursus.

Ik ben lid van de VSD, de Vakgroep Shantala Docenten (VSD) en van RGDB. Elk jaar volg ik hiervoor nascholing en volg ik het VSD-congres. U kunt mij op hun websites vinden als Docent Shantala Babymassage.

 Foto's geplaatst met toestemming van ouders