Telefoonnummer

06-12589975

Email

info@voelengevoel.nl

Openingstijden

Ma-vr: 9 tot 19 uur

Bij een hallux valgus is er een scheefstand van het grote teengewricht. Hallux is de Latijnse benaming voor grote teen. Hierbij gaat de grote teen geleidelijk naar buiten wijzen en verandert van positie richting kleine teen, waarbij vaak een knobbel (bunion) aan de binnenzijde van de voet ontstaat. De andere tenen kunnen hierbij worden verdrukt, waardoor ook deze tenen een andere stand aan kunnen nemen. Een hallux valgus is geen (pathologische) aandoening, maar kan wel aandoeningen veroorzaken, zoals stekende pijn in het grote teengewricht of een slijmbeursontsteking. De huid kan opgezwollen en rood worden door ontstekingen. De hallux valgus is bij volwassenen de meest voorkomende aandoening van de voet.

Symptomen bij een hallux valgus

Een hallux valgus kan door verschillende oorzaken ontstaan, bv door erfelijkheid of klachten ten gevolge van reuma of diabetes mellitus. Eén van de oorzaken van het ontwikkelen van een hallux valgus is het doorzakken van de voet, waarbij verhoogde druk ontstaat op het grote teengewricht. Die verhoogde druk is vaak het gevolg van het dragen van hoge hakken of te smalle schoenen. Daardoor komt de klacht vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

▪ De voeten raken snel vermoeid en schoenen kunnen soms niet meer gedragen worden.
▪ De standsafwijking van de grote teen zorgt voornamelijk voor problemen bij het dragen van schoeisel.
▪ De knobbel wordt als pijnlijk ervaren.
▪ Een geïrriteerde huid en klachten tijdens het lopen.
▪ Vaak is de knobbel rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen. De beweeglijkheid van de grote teen wordt beperkt door de scheefstand van de grote teen en de extra botvorming waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals een hamerteenstand van de tweede (en soms derde en vierde) teen, likdoorns en eeltvorming op de grote teen.
▪ Veel mensen ervaren pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet.

Behandeling

De reguliere behandeling van deze klacht bestaat doorgaans uit:

▪ Het aanmeten van steunzolen.
▪ Het aanpassen van schoeisel en eventueel het aanmeten van (semi)orthopedische schoenen.
▪ In sommige gevallen wordt door middel van een operatie de teen recht gezet.

Voetreflexbehandeling specifiek voor de hallux valgus kan een goede aanvullende ondersteuning bieden bij deze klacht. Deze bestaat uit:

▪ Het geven van voetreflexmassages.
▪ Het geven van advies.
▪ Het tapen van de voet om de teen te corrigeren.
▪ Het doen van oefeningen (deze geef ik mee en daar kun je zelf mee aan de slag).