Telefoonnummer

06-12589975

Email

info@voelengevoel.nl

Openingstijden

Ma-vr: 9 tot 19 uur

De basis van natuurgeneeskunde vormen de energiebanen (meridianen) die als ze geblokkeerd zijn klachten geven. Op deze meridianen liggen acupunctuurpunten. Door meridianen en acupunctuurpunten te masseren (acupressuur) kun je de energie in het lichaam beïnvloeden. Meridianen verbinden de belangrijkste organen met andere delen van je lichaam. Als er iets met een orgaan is (door zwakte of emotionele belasting) blokkeert dus de bijbehorende meridiaan. Andersom kan ook: door letsel aan een meridiaan functioneert een orgaan niet goed meer.

Met het blote oog zie je ze niet, maar van je kruin tot je tenen lopen meridianen. Samen hebben één belangrijke functie: je levensenergie zo soepel mogelijk door je lichaam transporteren. Als deze energie niet goed stroomt kunnen er klachten in een meridiaan ontstaan, waardoor er te veel of te weinig energie of een blokkade van energie ontstaat waardoor de doorstroming van energie in de meridiaan niet goed is waardoor dit klachten kan geven op de plaatsen waar deze meridianen door je lichaam lopen of de organen die hiermee in verbinding staan. Op de meridianen die door je lijf lopen zitten bepaalde punten waar de uiteinden van de meridianen aan de oppervlakte van ons lichaam komen. Dit maakt de meridianen als het ware toegankelijk van buitenaf. Blokkades in meridianen kunnen worden opgeheven met behulp van bijvoorbeeld acupunctuur, acupressuur en voetreflexologie. Hoewel elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan reikt de functie van een meridiaan verder dan alleen het betreffende orgaan. Elke meridiaan heeft een bepaald verloop door je lichaam en is gekoppeld aan één specifiek orgaan. Meridianen hebben zowel een lichamelijke als psychische kant. Wat wordt daarmee bedoeld? Als voorbeeld: je longmeridiaan gaat niet alleen over je ademhaling, maar ook over de emotie verdriet. Is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er met je lever niks mis te zijn, maar kun je wél last hebben van woede of prikkelbaarheid.

De Chinese orgaanklok en de meridianen

Jouw levensenergie verloopt in een vaste volgorde langs de 12 hoofdmeridianen en duurt 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief. Een andere meridiaan is dan juist erg inactief. Als je op een bepaald tijdstip van de dag steeds last hebt van klachten of je klachten zijn intenser aanwezig, dan zegt dit misschien iets over de meridiaan die dan het meest actief of inactief is.

Bijvoorbeeld tussen 7 en 9 uur ‘s ochtends is de Maagmeridiaan in opperste staat van paraatheid. Als je elke dag op dit tijdstip last hebt van klachten zegt dit wellicht iets over klachten in deze meridiaan. Misschien geeft onderstaande orgaanklok al wat inzichten. Als we de orgaanklok volgen dan ontstaat de volgende 24-uurs cyclus:

07-09 uur: Maagmeridiaan
09-11 uur: Miltmeridiaan
11-13 uur: Hartmeridiaan
13-15 uur: Dunne darmmeridiaan
15-17 uur: Blaasmeridiaan
17-19 uur: Niermeridiaan
19-21 uur: Pericardmeridiaan
21-23 uur: Drievoudige verwarmermeridiaan
23-01 uur: Galblaasmeridiaan
01-03 uur: Levermeridiaan
03-05 uur: Longmeridiaan
05-07 uur: Dikke darmmeridiaan

Behandeling

Ik combineer een voetreflexbehandeling met het behandelen van meridianen (energiebanen waarop acupunctuurpunten liggen) en ik geef acupressuur (het behandelen van deze acupunctuurpunten met druk, niet met naaldjes). Hiermee breng ik het lichaam in balans waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen.