Telefoonnummer

06-12589975

Email

info@voelengevoel.nl

Openingstijden

Ma-vr: 9 tot 19 uur

Tinnitus (Latijn voor gerinkel) wordt ook wel oorsuizen genoemd. Mensen met tinnitus horen geluiden die anderen niet horen. De geluiden die worden waargenomen zijn van belgerinkel, fluittonen, gesis, gegons, gebonk en gezoem tot aan windgeruis, het tsjirpen van krekels en het oorverdovende lawaai van een overvliegende straaljager. Sommige mensen horen het alleen in stilte, bij anderen is het er altijd. Men neemt geluid waar, zonder dat er een directe prikkel van buitenaf naar je toe komt. Deze geluiden lopen sterk uiteen, maar de ‘piep in het oor’ is een bekende.

Oorzaken

Tinnitus is een seintje vanuit je lichaam dat je te veel prikkels binnenkrijgt. Dat kan mentale of fysieke stress zijn. Zowel positieve als negatieve stress geven verhoogde spierspanning. Deze spanning zit meestal in nek en schouders en geeft extra prikkels aan de hersenstam, die al veel prikkels te verwerken heeft omdat men last van stress heeft. Door deze spierspanning komen er dus nog meer prikkels binnen. Het gevolg is tinnitus.

Opgetrokken schouders, ingezakte voeten, blokkade van de heupen (een wankele basis heeft effect op het hoofdgebied) kunnen een oorzaak zijn van een verhoogde spierspanning. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals: door een ongeval, lichamelijke overbelasting, hoge bloeddruk, verkeerde houding, spierzwakte, vermoeidheid, het koud hebben, te weinig ontspanning in het lichaam, kaakklemmen, snurken, slaapapneu, tekort aan mineralen of vitamines, hoge ademhaling, beweegarmoede, of het hoofd naar beneden hangen (bij beeldscherm of telefoon kijken). Maar het kan ook zijn dat gehoorcellen in het binnenoor beschadigd zijn na een ontsteking, of door langdurige blootstelling aan veel lawaai. Het kan ook een bijwerking van medicijnen zijn. Meestal is het oorsuizen, als het gaat om een bijwerking van medicijnen, van tijdelijke aard. Het verdwijnt dan als je de medicijnen niet meer gebruikt.

Gevolgen

Duidelijk is dat het je leven beïnvloed. Het kan de slaap verstoren, veel stress opleveren, het zenuwstelsel ontregelen, hoofdpijnklachten geven, tot angst of depressie leiden en men ervaart dat de kwaliteit van het leven sterk verminderd is. Doordat men last heeft van dit geluid, gaat men zich eraan storen. Daar gaat iemands aandacht elke keer naar toe. Door die aandacht lijkt het dat het geluid sterker wordt. Mogelijk heeft u zelf al gemerkt dat als u met uw aandacht ergens anders mee bezig bent, dat u het piepen, zoemen, brommen e.d. minder lijkt te horen.

Behandeling

De behandeling is gericht op het zoeken naar de oorzaak van de stress om vervolgens te kijken of deze verminderd kan worden met gerichte interventies. Mogelijkheden zijn:

▪ nek en schoudermassage om spieren in dat gebied te ontspannen,
▪ voetreflexbehandeling op de voeten met drukpunten op armen en hoofd,
▪ bindweefsel behandeling van nek en schouder gebied,
▪ triggerpoint behandeling van spieren in nek en schouder gebied,
▪ oefeningen van nek en rug.

Daarnaast kijken we hoe u in het leven staat; of u alles wil regelen en controleren of dat u men met het leven mee beweegt?