Telefoonnummer

06-12589975

Email

info@voelengevoel.nl

Openingstijden

Ma-vr: 9 tot 19 uur

Liefde is de oorzaak van alle rouw

Ieder mens krijgt in de loop van zijn of haar leven te maken met verlies. Het verlies van een dierbaar persoon, een huisdier, een echtscheiding, een baan, een diagnose bij uzelf of van uw kind, uw gezondheid, of misschien wel een diep verlangen dat niet wordt vervuld: in alle gevallen moet men afscheid nemen van iets of iemand die of wat dierbaar was. Men kan heftige emoties ervaren en zelfs lichamelijke klachten krijgen. Bij het rouwen door een verlies kunt u allerlei reacties krijgen:

lichamelijk, zoals minder eetlust, slaapproblemen, hoofdpijn,
emotioneel, zoals bijvoorbeeld verdriet, schuldgevoelens, angst en neerslachtigheid, of
reacties in uw denken en gedrag, zoals gespannenheid, concentratieverlies, teruggetrokken zijn of het vermijden van personen of situaties komen vaak voor.

Met erkenning van het diepe verdriet geef je ook meteen erkenning aan de liefde die hieraan ten grondslag ligt. Verdriet en liefde horen bij elkaar. Als mensen veel van elkaar houden zijn ze vaak ook voorbestemd om diep verdriet te ervaren.

In een rouwproces ondersteuning bieden, betekent dat we mensen ontmoeten die kwetsbaar zijn. Elk van deze mensen bewandelt een uiterst persoonlijk pad. In hun leven heeft een specifieke, indrukwekkende gebeurtenis plaatsgevonden. Een gebeurtenis, die een emotionele wond veroorzaakt heeft. Het genezingsproces begint met rouwen en brengt de persoon naar het ervaren van een gevoel van dankbaarheid toe. Rouwen is het verwerken van een verlies dat we ervaren hebben. Dit gebeurt in verschillende fasen die wordt benoemd in vier fasen van rouw:

de werkelijkheid van het verlies erkennen,
de pijn van het verlies ervaren,
aanpassen aan de nieuwe wereld zonder hetgeen dat verloren is gegaan, en
opnieuw houden van het leven en van mensen.

Behandeling

Verlies verwerken kost tijd en energie. Het is bekend, dat een persoon die rouwt, zich in alle fasen uitgeput, moe en futloos kan voelen. Voetreflexmassage tijdens rouwverwerking betekent in elke fase een verrijking. Elke liefdevolle aanraking tijdens de massage biedt een diepgaande ondersteuning.

De voetreflex-behandelingen zijn gericht op de voortgang van, en het hernieuwde oppakken van het leven. Ondersteuning bieden tijdens een rouwproces, omgaan met de rouwende mens vraagt om een juiste afstemming en een goed invoelend vermogen zodat de verschillende fasen van het rouwproces herkend worden en worden bevorderd. De behandelingen worden daarom aangepast aan die fasen alsmede aan de specifieke klachten die er op dat moment spelen.

Binnen mijn opleiding tot voetreflextherapeut heb ik een specifieke module rouwverwerking gevolgd. De toepassing van deze kennis heb ik in praktijk gebracht in mijn afstudeeropdracht. Daarin heb ik mij gericht op het rouwproces dat ouders door maken wanneer zij voor een kind een diagnose hebben gekregen voor bijvoorbeeld een ziekte of handicap. Ik heb hen ondersteund bij het verwerken van hun emoties die hierbij hoorden door middel van een serie voetreflexbehandelingen en gesprekken. De ouders hebben aangegeven dat ze baat hebben ervaren bij de behandelingen.