Telefoonnummer

06-12589975

Email

info@voelengevoel.nl

Openingstijden

Ma-vr: 9 tot 19 uur

Volgens onderzoekers drs. Janet Travell en David Simons is een triggerpoint een zeer prikkelbaar, gelokaliseerde plek in de spier in de vorm van een knobbeltje. Zij toonden aan dat 75% van pijnklachten veroorzaakt wordt door triggerpoints. Het behandelen daarvan kan dus een belangrijk onderdeel zijn bij het herstel van pijnklachten. 

Triggerpoints zijn kleine contracties oftewel samentrekkingen in de spieren, die ook wel spierknopen genoemd worden. Ze voelen aan als een rijstkorrel of erwt die diep in een spier begraven liggen. Een spierknoop is een kleine, lokale verkramping in de spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op deze plek op. Men kan meerdere spierknopen in eenzelfde spier hebben, maar men kan op hetzelfde moment ook meerdere spierknopen in verschillende spieren hebben.

Een triggerpoint verzwakt de spier en houdt hem gespannen, wat ervoor zorgt dat de aanhechtingen van de spier voortdurend onder spanning blijven staan. Dit veroorzaakt vaak symptomen in nabijgelegen gewrichten. In het omliggende gebied van een triggerpoint is de bloedcirculatie beperkt; de celstofwisseling ligt plat vanwege de ophoping van afvalstoffen en er is een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Zo kan een triggerpoint maanden- of zelfs jarenlang in stand gehouden worden, tenzij je dit patroon doorbreekt. 

Triggerpoints kunnen hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en RSI veroorzaken. Ze zijn de bron van pijn in gewrichten, zoals de schouder, elleboog, pols, heup, knie en enkel, die vaak worden aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis en letsel aan de gewrichtsbanden. 

Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Herkent u klachten zoals hierboven omschreven, twijfel dan niet en maak een afspraak om een triggerpointbehandeling te ondergaan.